neděle 24. listopadu 2013

Váš vnější a vnitřní nepořádek

Důvod, proč vypořádání se s nepořádkem působí tak radikální změny, tkví v tom, že zároveň s tím, jak uspořádáváte svůj vnější svět, probíhají odpovídající změny i ve vašem vnitřním světě. Všechno, co vás obklopuje, obzvláště vaše domácí prostředí, zrcadlí vaše vnitřní já. Takže tím, že odstraníte překážky harmonického proudění energie v prostoru, který obýváte, vytvoříte více harmonie ve svém životě a prostor pro to, aby se vám naskytly skvělé nové příležitosti.

Co to vlastně nepořádek přesně je? Oxfordský slovník definuje nepořádek jako "natěsnané a neutříděné nahromadění věcí". Ano, to je částečná definice, ale popisuje nepořádek pouze v čistě fyzické rovině.
Podle mé vlastní definice existují čtyři kategorie nepořádku:

  • Věci, které neužíváte nebo nemáte rádi
  • Věci, které jsou neuklizené nebo neutříděné
  • Příliš mnoho věcí na příliš malém prostoru
  • Všechno, co je nedokončené

Podívejme se na každou z těchto kategorií, abyste nebyli na pochybách, na co se při vypořádání se s nepořádkem máte především soustředit.


1. VĚCI, KTERÉ NEUŽÍVÁTE NEBO NEMÁTE RÁDI
Věci, které máte rádi, používáte je a vážíte si jich, mají v sobě silnou, živou, radostnou energii, která dovoluje, aby energie v prostoru protékala skrze ně a kolem nich. Je-li vám jasné, na co se v životě chcete soustředit, a obklopujete se věcmi, které v sobě mají tuto úžasnou, svobodně protékající energii, budete vést odpovídající šťastný, radostný život s proudící energií. Naopak, všechno, co je zanedbávané, zapomenuté, nechtěné, nemilované nebo nepoužívané, způsobí, že energie vašeho domova se zpomalí a začne stagnovat, a pak budete mít pocit, že se váš život nehýbe z místa.

Se vším, co vlastníte, jste spojeni jemnými energetickými vlákny. Je-li váš domov naplněn věcmi, které máte rádi nebo je rádi používáte, je to pro vás neuvěřitelný zdroj podpory a rozvoje. Nepořádek, na druhé straně, vaši energii vysává, a čím déle nepořádek máte, tím více vás ovlivňuje. Až se zbavíte všeho, co pro vás nemá skutečný význam či hodnotu, budete se cítit lehčí na úrovni těla, mysli i ducha.


2. VĚCI, KTERÉ JSOU NEUKLIZENÉ NEBO NEUTŘÍDĚNÉ
Tato kategorie je určena všem nepořádným lidem na světě a těm, kteří jsou beznadějně neschopni organizace. I když se vám daří mít jenom věci, které používáte a máte rádi, váš domov bude stejně zaneřáděný, pokud jsou rozházené všude možně a je obtížné je najít ve chvíli, kdy je potřebujete. Pravděpodobně, jako většina nepořádníků, tvrdíte, že ve vašem chaosu vládne řád a navíc že potřebujete mít věci na očích, aby vám připomněly to důležité, co máte udělat. Ale když vás někdo podrobí zkoušce a zeptá se vás, kde něco je, přinejlepším budete vědět zhruba směr a zřídkakdy přesné místo.

Život každého člověka funguje lépe, ví-li, kde věci jsou. Například pomyslete na postel. Energetické spojení mezi vámi a vaší postelí je přímé a jasné. Pokud zrovna nejste nomádský typ, víte přesně, kde se postel nachází, a můžete se na ni v myšlenkách napojit ve vteřině. A teď pomyslete na klíče od domu. Víte přesně, kde jsou, anebo musíte přemýšlet, kde by tak asi mohly být? A co ta faktura, kterou musíte zaplatit? Kde ta je? Když se z věcí stane nepřehledná změť, vlákna mezi vámi a jimi budou připomínat zamotané špagety, a to vytváří ve vašem životě spíše stres a zmatek. Víte-li však, kde věci jsou, přináší vám to klid a mír.

Nepořádek z této kategorie sestává z věcí, které buď nemají své pevné místo, anebo je mají, ale nějak se mu vzdálily a dostaly se do změti různých věcí. Zdá se, že mnoho z těchto předmětů se ve vašem životě jen tak objevilo, aniž byste učinili vědomé rozhodnutí si je pořídit. Patří sem pošta, která se bez ustání valí a znepokojivě se objevuje ve vzdálených koutech vašeho domova, a další papíry, které přicházejí odnikud a vytvářejí obrovské hromady, vyzývavě vzdorující všem pokusům o třídění. A pak sem patří náhodné, neplánované koupě. Přinesete je domů a řekněte si: "Teď to dám sem." A tam to už zůstane. Někdy to tam zůstane měsíce, roky nebo dokonce celá desetiletí a stále ta věc působí trochu nemístně a neurčitě vás na ní cosi dráždí.

Ovšem neobhajuji naprosto dokonalý pořádek. Domov, který je příliš uklizený, kde je všechno "tak, jak má být", je energeticky sterilní a může být stejným problémem jako místo, které připomíná skládku odpadků. Ale váš domov je vnější reprezentace toho, co se děje ve váš, takže jste-li navenek nepořádní, bude odpovídající nepořádek nějakého druhu i ve vás. Tím, že začnete uspořádávat to vnější, to vnitřní začne pěkně zapadat do sebe. 


3. PŘÍLIŠ MNOHO VĚCÍ NA PŘÍLIŠ MALÉM PROSTORU
Někdy je problém prostě ve velikosti prostoru. Váš život se rozšířil nebo se rozrostla vaše rodina, ale váš domov zůstal stejně velký, anebo nebyl dost velký už na počátku. Můžete si tvůrčím způsobem vyhrát s úložnými prostorami, ale čím více toho do svého obytného prostoru naskládáte, o to méně místa zbude na volný tok energie a o to obtížnější bude cokoliv udělat. S nepořádkem varianty "příliš mnoho věcí vzhledem k velikosti prostoru" začne váš domov působit, jako by se v něm nedalo dýchat, vy sami začnete dýchat napjatě a povrchně (kdy jste se naposledy nadechli opravdu zhluboka a naplnili si plíce?) a budete mít pocit, že máte jen omezené možnosti, co můžete v životě dělat.
Jediným řešením je přestěhovat se do většího bytu, nebo ze stávajícího bytu odsunout část věcí. Budete překvapeni, jak skvěle se budete cítit, ať už uděláte to či ono.


4. VŠECHNO, CO JE NEDOKONČENÉ
Tato forma nepořádku je méně na očích a je snazší ji ignorovat než ostatní typy, ale její následky jsou dalekosáhlé. Všechno, co je nedokončené v oblasti tělesné, duševní, citové a duchovní, zaplňuje nepořádkem vaši duši.
Věci, kterými se nezabýváte ve svém domově, odrážejí témata, kterými se nezabýváte ve svém životě, jsou stálou zátěží a odsávají vám energii. Jsou to takové ty drobné opravy, jako oprava rozbité zásuvky nebo kapajícího kohoutku, servis ústředního topení nebo klimatizace anebo ochočení té divočiny, v niž se proměnila zahrada. S velikostí či důležitostí té věci roste i míra negativního vlivu na vaši schopnost pokročit se svým životem dál.
Knoflíky, které potřebují přišít, telefonáty, které je třeba vyřídit, vztahy, od nichž je třeba se posunout dál, a mnoho dalších různých nedořešených nebo nedokončených věcí ve vašem životě bude brzdit váš pokrok, pokud se jim nebudete věnovat. Vaše podvědomí tyto věci potlačí, když si to budete přát, ale stojí to mnoho energie. Budete překvapeni, jak prudce se zvýší hladina vaší energie, když prostě dokončíte všechny rozdělané a nedokončené záležitosti.

* * *

- z knihy Zbavte se nepořádku s feng-šuej, Karen Kingstonová


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.