pondělí 16. prosince 2013

Trpělivost při hledání spřízněné duše

Možná jednou někdo vynalezne způsob, jak spřízněnou duši najít okamžitě. Pustíte si počítač, naťukáte do něj své osobní údaje a za pár vteřin na vás vypadne vaše druhá (drahá) polovina. Bohužel nikdo takovou metodu zatím nevynalezl, takže se tento proces v našich časech ještě trochu táhne. Nebudu vám lhát: Chcete-li najít vpravdě šťastnou, hluboce uspokojivou lásku svého života, trvá to roky. S jistou dávkou štěstí se to dá stihnout i dřív, většina lidí si ale na první objetí se svou spřízněnou duší musí nějaký čas počkat.
Čekací lhůtu však neberte jako katastrofu. Naopak, je to čas, který máte na přípravu, abyste dokázali trefit do toho správného přístavu. Než se člověk může stát lékařem, také musí studovat na univerzitě. Jakkoli se mladý muž či žena touží stát úspěšným chirurgem, než jim bude dovoleno vzít nůž do ruky, musí projít jistým procesem. Stejným způsobem se většina lidí musí nejdřív naučit rozvíjet štěstí a spokojenost sami v sobě, pak teprve nacházejí hluboce naplňující vztah.

Naučit se sebenaplňujícímu životu bez partnera může být pro někoho docela potíž a mnoha lidem to trvá docela dlouho. Nicméně čím víc opravdového štěstí najdete v sobě, tím víc ho můžete čekat od partnera na stejné úrovni, a tím hlubší a naplněnější bude váš vztah.
Nejdůležitější součást vnitřní spokojenosti tvoří schopnost mít rád sám sebe i ostatní. Nicméně i ta nejláskyplnější bytost nebude pořád šťastná, pokud do směsi nepřidá ještě jeden prvek - trpělivost.
Podívejme se na to takhle: Šílená, posedlá touha po partnerovi přitahuje buď lidi, kteří vašeho strádání bez skrupulí zneužijí, nebo takové, kteří jsou stejně šílení a posedlí jako vy. Nejsou však bohužel posedlí vámi, ale jídlem, pitím nebo sexem s mnoha různými partnerkami či partnery. Tomuto neblahému vývoji se nevyhne nikdo, protože lidé se dávají dohromady vždy jen s partnery na stejné úrovni vyspělosti. A partnerství dvou posedlých lidí nikdy není šťastné.
Na druhou stranu, vzdá-li se člověk touhy po partnerovi úplně, protože už nechce zažívat další bolest, moc mu to nepomůže. Mají-li se vaše sny naplnit, musíte se jich držet. Jestliže někdo říká: "Je mi úplně jedno, jestli někoho ještě najdu, nebo ne," a myslí to vážně, pak je případ uzavřen. S takovým postojem skvělého životního partnera opravdu potkáte jen těžko.

Trik je v tom, udržet si upřímné přání najít spřízněnou duši, a zároveň se vzdát vší netrpělivosti a nenechat se otrávit tím, že pořád nejde.

Čas, který před novým vztahem strávíte sami se sebou, se pak stane pravým požehnáním, protože vám umožní se vyvíjet a růst. Nadcházející vztah pak může být opravdu mnohem lepší a daleko víc naplňující než všechny předchozí.
Znám docela dost žen, které jdou od partnera k partnerovi v nekonečném řetězu nešťastných a frustrujících vztahů. Když jsem ještě byla o hodně mladší a nezadaná, obdivovala jsem občas jejich schopnost sehnat si tak rychle kluka. Sotva pár týdnů po rozpadu jednoho vztahu už mívaly jinou vážnou známost. Po dvaceti letech vidím, že je mnohem snadnější obstarat si partnera, jakéhokoli partnera, než si udržet odhodlání a odvahu počkat na toho, na koho se čekat vyplatí. Žádná z výše zmíněných žen si nikdy nedala čas, aby mohla přehodnotit svá očekávání a držet se nových cílů. Příliš zoufale se snažily rychle sehnat někoho, kdo je vysvobodí ze samoty, a prakticky se vrhaly k nohám každému, kdo jim zkřížil cestu.

Pro mnohé ženy je zcela zásadní, aby se naučily zaujmout postoj "buď najdu opravdu šťastný vztah, nebo raději zůstanu sama".

Jakmile žena tuto vnitřní sílu najde a zároveň se zbaví všech starých nevraživostí, bývá opravdu skvělý muž už za rohem.
Pro muže bývá nejdůležitější vyvarovat se vztahů, do kterých citově moc neinvestují. Zaprvé ubližují ženám, se kterými chodí a které si skoro vždy myslí, že jejich vztah znamená víc, než je muž ochoten připustit. Zadruhé muž, který není volný, nemůže najít skutečnou spřízněnou duši, i když si myslí, že ano. Vztah se spřízněnou duší totiž nikdy nerozkvete na bolesti opuštěné osoby, stejně jako květina nevyroste z otrávené půdy.

Muži se ze všeho nejvíc potřebují naučit považovat štěstí a spokojenost jiných lidí za stejně důležité jako to svoje.

Jakmile se tomu v hloubi duše důsledně naučí, bývá opravdu báječná žena už za rohem. Z vlastní zkušenosti vím, že žít sama bývá obtížné, zvlášť touží-li člověk celým srdcem po spřízněné duši. V dalších částech si ukážeme, jak se člověk může vnitřně srovnat, i když se čekání táhne.

* * *

- z knihy Vaše spřízněná duše, Tara Springett


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.