sobota 13. srpna 2016

Promluva Doreen Virtue o způsobech, jak odbourávat stres

Ahoj, já jsem Doreen Virtue a vítám vás u této promluvy, v níž se s vámi chci podělit o čtyři způsoby, jak svůj život rychle zbavit stresu. Život se někdy opravdu zdá velmi stresující. Někdy nás až děsí a v nás se probouzí strach z budoucnosti a spousta věcí nám působí stres. Naštěstí však existují preventivní způsoby, jak hladinu stresu snižovat, tak abychom lépe zvládali svou práci, svůj domov a také své zdraví. Když se zbavíme stresu, prokážeme tím laskavost i všem kolem nás. Budete mít velký přínos pro své děti, když jim budete pozitivním příkladem, a také budete povznášet další lidi ve svém okolí, ať půjdete kamkoli. Zde jsou tedy čtyři způsoby, které jsem si sama ověřila, že fungují, a u kterých je rovněž prokázáno i vědeckými studiemi, že snižují hladinu stresu.

1. Pracujte s esenciálními oleji
Vím, že to může znít jako alternativní léčba, ale studie opravdu prokazují, že když pracujete s květinovými esencemi a nebo s květinami levandule, obzvláště s těmi organickými oleji bez pesticidů, tak už při pouhém vdechování jejich vůně se vám dostane okamžitého zklidňujícího účinku. Když si touto esencí posprejujete polštář a přikrývky, pomůže vám lépe a hlouběji spát a vzbudíte se pak svěžeji. Až se tedy příště budete cítit vystresovaní, vezměte si levanduli.... a dovolte si se zklidnit.

2. Poslouchejte něžnou, meditativní hudbu
Dalším způsobem, který je vědecky ověřen jako cesta ke snížení stresu, je poslech něžné, meditativní hudby. Věděli jste, že při poslechu hudby plné úderů svou vnímavost vůči stresu ještě zvyšujete? Studie ukázaly, že u lidí se stejnou původní hladinou stresových hormonů se projevil rozdíl mezi tou skupinou, která poslouchala hudbu označovanou jako lázeňskou, meditační, jógovou nebo zvuky přírody - u té došlo k zásadnímu snížení hladiny stresových hormonů, a tou, která poslouchala heavy metal, rock'n'roll a dokonce i ticho. Snadno si můžete pustit meditační hudbu na veřejných médiích nebo si pustit oblíbené CD v autě. Mnozí lidé mi říkají, že bojí uvolnit a zklidnit, protože pak nebudou tak efektivní ve své práci, nebo že budou méně zodpovědní. Někteří si dokonce myslí, že je to nudné. Studie však prokazují, že lidé, kteří svůj život zbaví stresu, žijí mnohem efektivnější životy - dokončují více věcí, mají lepší výsledky v testech, a tak se není čeho bát.

3. Věnujte se něžnému fyzickému cvičení
Když se řekne cvičení jógy, vybaví se nám 90-ti minutové cvičení v přecpané tělocvičně, kde musíme dělat složité a někdy i velmi rychlé cviky. Je to jeden ze způsobů, jakými se jóga cvičí. Ale jako lidé, kteří byli zasaženi traumatem - prožitkem, který otřásl vaším pocitem bezpečí - máte pozměněnou strukturu mozku i chemické látky v něm, a stejně tak i svou fyziologii. Potřebujete pobývat v klidném, něžném prostředí. A studie mluví naprosto jasně: druh jógy zvaný restorativní je pro vaše léčení naprosto nezbytné. 35 minut restorativní jógy dokáže snížit hladinu vašich stresových hormonů a také, pokud jste byli zasaženi traumatem, vám pomůže začít znovu důvěřovat, začít se znovu cítit v bezpečí a navrátit vaše vědomí zpátky do vašeho těla. Rovněž vám pomůže zhubnout, a máte pak lepší pocit z celého svého těla i větší sebevědomí. Můžete si také zaplatit soukromého cvičitele jógy u sebe doma. Studie prokazují, že domácí vedená jóga patří k nejefektivnějším způsobům, jak odbourat stres. Existuje také mnoho bezplatných kurzů restorativní jógy online na internetu, které můžete bezpečně provádět doma. Pouhých pár minut cvičení denně a zjistíte, že zvládáte stres mnohem snáz.

4. Dýchejte do břicha
Studie prokazují, jak je prospěšné dýchat do břicha. Okamžitě to sníží váš srdeční tep a také rychle přepnete z úzkostlivého sympatického nervového systému do klidného, parasympatického nervového systému. Položte si ruce na břicho a nadechněte se do něj. Přijmete tak s nádechem spoustu kyslíku, který vám následně s výdechem také napomůže vyloučit škodliviny z vašeho těla. Nádech.... a pak výdech.... právě jste uvolnili stres.

* * *

zdroj: https://www.facebook.com/DoreenVirtue444/?fref=ts
překlad: Magda Techetová

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.