pátek 30. září 2016

Věrnost své vlastní cestě

Až vykročíte na svou cestu, můžete se někdy setkat s nelibostí lidí kolem vás. Lidé ve vašem okolí se mohou cítit ohroženi, když začnete růst anebo se nějak měnit. Bojí se, že ztratí vaši lásku. Místo abyste se cítili ohroženi jejich odporem, raději jim pošlete více lásky a soucítění. Takový odpor druhých někdy může být opravdovým darem. Jeho překonáváním totiž posilujete svá vlastní rozhodnutí a rozvíjíte si větší odvahu a oddanost své vlastní cestě. Možná jste si někdy všimli, že když vám někdo řekne, že něco nezvládnete, rozhodnete se právě naopak dokázat, že to zvládnout můžete. 

Máte-li přátele, kteří vám říkají, že udělat to či ono je těžké nebo dokonce nemožné, a přitom to s vámi myslí dobře, uvědomte si, že vám jen ukazují vaše vlastní pochybnosti. Odrážejí vám je zpět jako zrcadlo, takže si je můžete uvědomit, můžete s nimi pracovat a snadno je uvolnit. Když se zabýváte námitkami svých přátel, zabýváte se vlastně svými vlastními pochybnostmi a strachem. Máte-li svou cestu vyjasněnou, ostatní vám obvykle budou zrcadlit vaši vlastní důvěru. Nezlobte se na ně, že vám nevěří, naopak jim v duchu poděkujte, že vám ukazují vaše vlastní pochybnosti a pomáhají vám posílit vaše rozhodování a vůli.

Nenechte se při tvoření svého života ovlivňovat obrazy jiných lidí. Třeba si přejete věnovat se dráze hudebníka, zatímco vaši rodiče chtějí, aby z vás byl obchodník. Uvědomte si, že to s vámi myslí dobře a že chtějí, abyste měli úspěch. Kudy vede vaše cesta, to však můžete vědět jen vy sami. Vaše životní práce se může dost lišit od toho, co si představují ostatní. Je důležité vážit si svého vlastního směru. Chcete-li v čemkoli uspět, musíte to milovat. Jen vy sami víte, kam vás vede vaše láska. Jdete-li proti svému vnitřnímu vedení, snažíte-li se o úspěch v něčem, co vás nebaví, jen abyste uspokojili druhé, ztratíte svou vlastní radost a pocit oživení. Rozhodněte se, že se svým životem budete dělat to, k čemu vás vedou vaše vnitřní podněty, i když třeba zatím nevidíte žádnou možnost, jak si tím vydělat peníze. Cítíte-li, že je to správné, že to respektuje vaši integritu a přináší vám to radost, udělejte to. Úspěch přichází, následujete-li své srdce. 

Nejlepší je následovat svou vlastní moudrost. Když pak vše dobře dopadne, budete vědět, že je to výsledek vaší práce, a příště si budete ještě více důvěřovat. A když se věci nevyvinou tak, jak jste původně očekávali, získáte tím hodně znalostí a zkušeností, které vám příště pomohou dělat lepší rozhodnutí. V obou případech získáte mnohem více, budete-li následovat svou vnitřní moudrost, než když budete jednat podle toho, co si myslí ostatní. 

Nejednat podle svých snů se nedá ničím ospravedlnit. Někteří z vás obviňujete ostatní. Říkáte třeba: "Nejsem svobodný/á; můj manžel či manželka mi brání dělat to, co chci; jsem zodpovědný/á vůči svým dětem nebo rodičům". Budete-li si stále opakovat, že nemůžete mít, co chcete, tak to opravdu mít nebudete. Začněte si říkat, že MŮŽETE mít, co chcete. Pro uskutečnění svých snů se dá vždycky něco udělat hned teď. Máte neustále na výběr; ať se cítíte jakkoli polapeni určitou situací nebo okolnostmi, vždycky existuje nějaká cesta ven.

Na chvilku se zamyslete, co byste rádi udělali se svým životem. Čekáte, až vám k tomu dá někdo svolení nebo vám pomůže dříve, než začnete sami? Pokud ano, nechcete si to svolení dát sami? Udělejte to teď hned. Držíte se zpátky, protože někdo ve vašem životě nepodporuje to, co chcete dělat? Proces objevování své životní práce a učení se věřit si a jednat podle svých vnitřních sdělení je stejně důležitý jako práce sama. Kdyby někdo přišel a všechno vám rovnou dal, neměli byste takovou sílu, jakou získáte, když něco děláte sami. Jste kapitánem své lodi; váš úspěch je ve vás.

* * *

- z knihy Tvoření peněz, Sanaya Roman

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.